EdebiyatEğitim

Kişileştirme Nedir ? Kişileştirme Örnekleri

Kişileştirme nedir ? Cümle içerisinde kişileştirme cümleleri nasıl bulunur adlı konumuzda okuduğunuzda tamamen öğrenmiş olacaksınız. Lise öğrencilerin Türkçe bölümünde çıkan 2 ve 3 soru ile karşılaşabilirsiniz sınavlarda ve sorularda ise söz sanatlarıyla karşılaştırabilirsiniz. O halde konumuza geçelim.

Kişileştirme Nedir ?

Kişileştirmenin en kolay anlayacağımız şekilde insanlara ait özellikleri canlı ya da canlı olmayan varlıklarda kullanılır. Daha kolay anlayacağımız şekilde hayvan ve cansızları insan özelliklerine benzetmektedir. Söz sanatlarında ise diğer adıyla ”İnsanlaştırma” olarak da kullanılır.

Söz sanatlarında kullanılan bu özellik sadece hayvan ve cansız varlıklar için kullanılır. Bir insana kişileştirme uygulanması söz konusu değildir. Diğer söz sanatlarında karıştırmamak için bu cümleyi hatırlayarak anlayabilirsiniz. Bu söz sanatında söz konusu insan özelliklerinin hayvanlara ve cansız varlıklara verilmesidir.

Kişileştirme sanatının benzetme sanatına karıştırılmaması gerekir. İki söz sanatıyla birbiriyle tamamen farklıdır. Kişileştirme ile konuşturma sanatı arasında da benzerlik vardır. Hatta bütün konuşturma sanatları, aynı zamanda kişileştirmedir. Ancak bütün kişileştirme sanatları, konuşturma değildir.

Kişileştirme Cümleleri

Yazdığımız yazıda Kişileştirmenin ne olduğunu diğer söz sanatlarıyla farklarını ve benzerlerini anlattık şimdi o halde cümle içersin de nasıl kullanılır bakalım.

  • Bir serçe, minik bir sincaba en güzel masalları anlatıyordu.
  • Kuşlar insanlara kendilerini vurdukları için feryat ediyordu.
  • Tepemize toplanan bulutlar, bir süre sonra bağırmaya başladı.
  • Her yıl gelen ebabiller, bize küstüklerinden bu sene gelmedi.
  • Karşı direkte duran serçe, “Hadi sen de buraya gelsene” dedi, sessizce.
  • Benim sadık yarim kara topraktır.
  • Bahçedeki ceviz ağaçları, altlarında dolaşan tavuklara isyan etti.
  • Irmak o kadar kızgındı ki etrafına taşmıştı suları.
  • Güller selamlıyordu bahçeye giren herkesi.
  • Ormandaki tüm ağaçlar suskundu, aylardı yağmayan yağmuru özlemişlerdi.

Yukarı da verdiğimiz örnekler dekalın punto ile yazılı kelimeler kişileştirme sanatının yapıldığı varlıklardır.  Bu varlıklara insana ait olan ağlamabir şeyden zevk alma, susma, gülme, selamlama gibi özellikler verilmiştir. Yani kişileştirme sanatı bu varlıklar üzerinde yapılmıştır. Bu söz sanatını bilmek ve kullanmak sizin dilinizi dahada zenginleştirecektir.

Bu ve bunun gibi yazılarımızı okumak isterseniz ve hece veznini dair bilgiler almak isterseniz BURAYA tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler