Nedir?

Klavye Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?

Bu yazıyı okuyorsanız ilk olarak bilgisayarınızdan klavyenizdeki tuşları kullanarak büyük ihtimalle “klavye nedir?” yazarak buraya ulaştınız. Bu yazımızda da sizlere klavye nedir? Ve klavyenin özellikleri tarihine kısaca değineceğiz tabi ki klavyedeki tuşlarımızı kullanarak 🙂

Klavye üzerinde harfler, rakamlar ve bazı işlevleri bulunan sembolleri içeren tuş takımına ve girişine denir. Genellikle bilgisayarlarda kullanılsa da teknolojinin ilerlemesiyle birlikte telefonlarda ve teknoloji ürünlerinde de kullanılmaktadır. Klavyenin icadı bilindiğinin aksine bilgisayarların icadından öncesine dayanmaktadır. Yani klavyeler bilgisayarlardan da önce uzaktan metin ile mesajlaşmaya yaran teleprinterlar ile varolmuşlardır.

Klavye’nin Özellikleri Nelerdir?

Klavyeler Q ve her ülkenin kendi dizimi olarak olarak iki tuş dizilimine sahiptir. Bu dizilim ülkemizde F klavye olarak kullanılmaktadır. Q evrenseldir F ise daha çok Türkçe dilinde pratik ve hızlı yazmaya yarar ve kamu dairelerinde memurlar tarafından kullanılır. İşte klavyenin en önemli fonksiyon özellikleri ve sembolleri:

Büyüteç: Klavyenizde Windows yani pencere tuşu ile birlikte (+), (-) tuşlarını kullanarak imlecinizin bulunduğu yere göre küçültme ve büyültme işlemleri yapabilirsiniz.

Oturum Hesabını Kilitleme: Windows+ L tuş kombinasyonunu kullanarak bulunduğunuz oturum hesabını kilitleyebilirsiniz. Korkmanıza gerek yok kilitledikten sonra oturumunuzu açtıktan sonra açık pencereleriniz aynı şekilde duracaktır.

Backspace: Backspace tuşu klavyeden önceden girilen verilerin silinmesini sağlar. İsterseniz tek tek tıklayarak isterseniz de basılı tutarak verilerinizi silebilirsiniz. Klayede “enter” tuşunun hemen üstünde yer alır.

Hızlı Masaüstü: Diyelim ki tarayıcı üzerinden bir şeyler yapıyorsunuz ve hızlı çalışmak zorunda olduğunuzdan hemen masaüstüne dönmek istiyorsunuz. Windows + M tuşlarını kullanarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Klavyede Olmayan Harf Ve Semboller

Malesef klavyeler her harf ve sembolleri içerecek kadar büyük değil. Hatta büyük olmasını da istemeyiz çünkü hem pratik olmazdı hem de her harf ve sembol bizim için gereksiz olurdu. İşte burada devreye bu harf ve sembolleri içeren siteler devreye giriyor. Klavyede olmayan semboller linkine tıklayarak istediğiniz sembol, emojileri kopyala yapıştır yöntemi ile kolayca kullanabilirsiniz. Aynı işlemi klavyede olmayan harfler için de yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler