EğitimTeknoloji

C Operatörler Nedir? Operatör Örnekleri

c döngüler

Bu yazımızda C operatöler nedir? Operatör örnekler ve operatör çeşitlerini size öğretmeye çalışacağız. Operatörler c programlama üzerinden matematiksel işlemler yapmaya yarayan işlemsel kodlardır.

Size göstereceğimiz semboller sayesinde işlemlerinizi kolay ve daha basit bir şekilde yapabiliriz. Operatörler 4’e ayrılır bunlar matematiksel, atama, karşılaştırma ve bit işlem operatörüdür. Matematiksel işlemler ile yazımıza başlayalım.

C Matematiksel Operatörler

Bu operatörler toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi kolay matematik işlemlerini yarayan işlemlerdir. Herkesin kolayca öğrenebileceği ve yapabileceği uygulamalarıdır. Yani normal matematiksel işlemlerle aynı görevi yaparlar.

Operatör SembolüGöreviÖrnek
=Atama yapar yani bir harfe sayı veya harf atarx=5 veya x=A
+Toplama yaparx=6+2
Çıkarma yaparx=7-1
*Çarpma yaparx=7*5
%Bölümünden kalanı bulury=y/z
/Bölme işlemii=i%2
++Sayıyı bir arttırıri++
Sayıyı bir eksiltiri–

Dev C++ programı üzerinden kodlar ile size örnekleri gösterelim. Kodu yazarken kütüphane eklemeyi unutmayınız.

Matematiksel operatörler çıktısı

#include <stdio.h>
int main(){
int x,y,z,a;
x=5+8;
y=9-2;
z=7%2;
a=5;
a++;
printf(“%d %d %d %d”,x,y,z,a);
return 0;
}

Bu örneğimizde sağda çıktısını verdik toplama çıkarmayı zaten anlayacağınız için onlardan bahsetmeyeceğim. Peki z nasıl 1 çıktı diye soracak olursanız “%” ifadesi mod almaktır yani 7’nin 2 sayısına bölümünden kalan bir olduğu için çıktı bize 1 sayısını verdi. “a” neden 6 çıktı onuda açıklayalım a’ya önce 5 tanımladık ve a++ ifadesi ile 5’i bir arttırarak 6 ifadesine ulaşmış olduk.

C Atama Operatörleri

10 tane atama operatörümüz bulunmaktadır. Bunlar büyük işlemleri az sembollerle yapmamızı sağlar. Anlaşılması biraz zor olsa da pratiklerle ile kolayca öğrenebilirsiniz. Biz size sadece işinize yarayacak atama işlemlerini göstereceğiz.

SembolGöreviC Örnek
+=x’i y ile topla ve yeni x oluşturA=A+B
-= x’i y ‘den çıkar ve yeni x oluşturA=A-B
*= x’i y ile çarp ve yeni x oluşturA=A*B
/= x’i y’ye böl ve yeni x oluşturA=A/B

Bu işlemler uzun matematiksel işlemleri kısaltmak için kullanılır. Eğer kafanızın karışmanızı istemiyorsanız fazla çalışmayabilirsiniz zaten zamanla kafanıza oturacaktır.

C Karşılaştırma Operatörleri

Operatörler arasından öğrenilmesi en kolay işlemlerdir. Çoğunlukla döngülerin içinde şartların oluşturulma durumlarında kullanılır. Örnek olarak iki nesnenin karşılaştırması olabilir.

Sembol GöreviC örnek
==eşittirx == 5
<Küçüktürx < 5
>Büyüktürx > 6
>=Büyük eşittirx >= 5
<=küçük eşittirx <= 2
!=eşit değildirx != 0
<>farklıdırx <> 5

Dediğim gibi bu kodlar genellikle şartları sağlıyor mu olarak for ve if döngüleri içinde kullanılır kodlar üzerinden size örneklerle gösterelim.

Karşılaştırma Operatörleri Çıktı

int main(){
int i,y,z,a;
for(i=0;i<=5;i++){ if (i>1)
printf(“%d \n”,i);
}
y=5;
z=6;
if(y!=z){
printf(“y sayisi z’ye esit degildir”);
}
return 0;
}

Bu kodumuzda karşılaştırma kodlarını çoğunu kullandık. For döngüsünün içinde küçük eşittir kullanırken if içerisinde büyüktür kullanarak 1,2,3,4,5 rakamlarını ekrana bastırmış olduk. Alttaki satırdaki kodlarımızda ise if içinde y sayısı z’ye eşit değil ise metini yazdır dedik ve eşit olmadğı için kodumuz ekrana “y sayisi z’ye esit degildir” yazdırmış oldu.

C Bit İşlem Operatörleri

Son operatör türümüz olan bit işlemlerinde sizi ayrıntıya boğmak istemiyorum. Bu bölümümüzde karşınıza sık çıkacak ifadeleri size göstereceğim. 3 bit işlem operatörünü bilmeniz size yeterli olacaktır.

SembolGöreviC’de Örnek
| |Veyax=5 | | x<9
& &Vex=9 & & y<8
!Değili(Tersi)!1

Burada önemli olan iki kod “veya” ve “ve” kodlarıdır. Bunları çok kez kod satırlarında göreceğiz. Veya iki koşuldan birinin sağlanması yeterli olurken ve de ise her iki koşulunda birden sağlanması zorunluluğu vardır. Gelin bu kodlarıda örneklerle daha iyi bir şekilde açıklayalım

Progrram çıktımız

int main(){
int i=5;
int x=2;
int z=52;
if (x<3 && z>16) {
printf(“GALATASARAY”);
}
if (i=5 || z<3) {
printf(“…BESIKTAS”);
}

Kodlarımızda if içinde sembolerimizi kullandık ve birinci komutta x sayısı 3’ten küçük veya z büyüktür 6 ise “GALATASARAY”yaz dedik. Ve şartlar doğru olduğu için yazdı. Altta ise eğer i sayısı 5 ise ve z küçüktür 3 ise “…BESİKTAS” yaz dedik ve şartlar uyduğu için programımız başarı ile çalıştı.

Bu yazımızda size operatörleri öğretmiş olduk ve örneklerle destekledik. C Döngüler konusunda eksikler yaşıyorsanız C Döngüler yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler