
Bu yazımızda C programlamanın döngüler konusuna değineceğiz. C döngülerde 3 tip döngü mevcuttur while, do-while ve for döngüsü. Bu 3 döngüde özellik olarak aynı işlemi gerçekleştirir fakat yapı olarak üçü de birbirinden farklı döngülerdir. Döngüler bir şeyin tekrarlayarak yazılması olarak ifade edilir.
Dersimize ilk olarak While döngüsü ile başlıyalım. Size örneklerle while döngüsünü anlatarak aklınızda kalıcı olmasını sağlayacağız.
C DÖNGÜLER
Not: Kodlarımıza kütüphane atmadan başlamayı unutmayınız.

While Döngüsü
#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
int main() {
while(1){
printf(“sesimol ile yazilim ogreniyorum\n”);
}
return 0;
}
Bu kodumuz ile programa while 1 yani true olduğunda “sesimol ile yazilim ogreniyrum” metnini sınırsız sayıda yaz emri verdik. Kod değerinde 0 false sıfır harici rakamlar true komutundadır. Eğer while değerine sıfır verseydik program çalışmayacaktır. Programın çıktısı sağ tarafta verilmiştir.

A harfinin 10 defa yazılması örneği;
int main() {
int i=0;
while(i<10){
printf(“A\n”);
i++;
}
return 0;
}
Bu kodumuzda ise i’ye 0 değeri atadık ve while döngüsünde i 10 olana kadar A yazdır dedik. Tanımladığımız i++; komutu ile i’yi her işlem sonrası bir arttırmasını isteyerek 10’a kadar ulaşmasını sağlamış olduk
For Döngüsü
Bu döngümüz 3 döngü arasından en çok kullanılan ve kullanması kolay olan bir döngü çeşididir. Bu döngü diğer döngülerden faklı olarak atamalar for parentezinin içinde yapılır. Diğer döngülerde ise atamalar main fonksiyonunda yapılırdı, forda ise şartı arttırarak parantezin içinde yazabiliriz.
Örneğin arttırma işlemi şu şekilde yapılır; for(i=0; i<10; i++) burda demiş olduk ki i’ye sıfır ata ve 10’a kadar birer birer arttır. Size for döngüsünü bir örnek ile daha iyi bir şekilde anlatalım.
5 defa metin yazdıran program:

int main() {
int i;
for(i=0;i<5;i++){
printf(“sesimol ile yazilim ogreniyorum\n”);
}
return 0;
}
Bu kodumuzda bir i tanımladım ve i’nin değerini for içinde tanımlayarak i 5 olana kadar birer birer arttır ve metnimizi yaz talimatı verdik.
For döngümüzle if komutlarını kullanarak for döngüsünün içinde şartlar da koyabiliriz. Bu sayede yazacağımız kod ile sadece çift veya tek sayıları ekrana yazdırabiliriz. Çift yazmak için ise if kullanarak şu kodu kullanabiliriz.
Sıfırdan 10’a kadar olan çift sayıları yazdırma:

int main() {
int i;
for(i=0;i<10;i++){
if(i % 2 ==0 ){
printf(“%d\n”,i);
}
}
return 0;
}
Bu kodumuzda ise for’un içine i’ye sıfır atayarak 10’a kadar birer birer arttırmasını istedik. Ve ardından içine if şartı koyarak eğer i’nin 2ye bölümünden kalan sıfır ise yazdır emiri vererek sadece çift olan sayıların yazılmasını istedik. Derledikten sonra çift olan sayıların ekrana yazılacağını göreceksiniz.
Bu yazımızda döngüleri öğrendik. Umarım öğrenmişsinizdir. Yazıcağımız yeni örnekler ile döngüleri daha iyi kavrayacaksınız.