
Yazılıma başlamak istiyorsunuz ancak bir rehbere mi ihtiyacınız var ?
Evet, bugün bu yazımızda yazılıma yeni başlayanlar ve başlamak isteyenler için altın niteliğinde olan 5 tane tavsiyeyi sizlere anlatacağım
İçindekiler
1-) Tüm diller hakkında az bilgi değil, Az sayıda dili çok iyi bilin
Bu sektörde bu tarz hata yapan çok arkadaş görmüşümdür.Mesela şöyle düşünün; siz 10 tane programla dili hakkında bilginiz var ancak bu diller ile bir proje geliştiremiyorsunuz.Ne kadar saçma bir durum değil mi ? İşte bu sorunu çözmek için sadece 2-3 dil bilip bu dillere çok hakim olun.Tabii ki de diğer diller hakkında bilginiz olsun.Peki bu 2-3 dile hakim olursak ne olur ?
-Bu diller ile rahatlıkla projeler geliştirebilirsiniz
-Çok uğraşmadan bir işe girebilirsiniz( mesela python yazılımcısı aranıyor dendiğinde ve siz bu dile hakim olduğunuzda direkt işe girebilirsiniz ancak bir dile hakim olmazsanız pekte bir iş imkanı bulamazsınız )
-O dile hakim olduğunuzdan dolayı diğer dillerde de zorluk çekmezsiniz.
ve bunun gibi çoğu imkanı rahatlıkla sağlarsınız
2-) Çabucak pes etmeyin / Sabırlı olun
Bu kural sadece yazılımda değil tüm hayatımıza koymamız gereken bir kuraldır.Yazılımda hangi seviyede olduğunuz fark etmez yinede her zaman hata almaya mahkumsunuz.Eğer ki bu hatalara dayanamayıp hemen işi bırakırsanız yazılımdan soğursunuz.Çünkü biz yazılımcıların temel işlerinden biri sorun çözmek.Hata veya hatalar çıktığı zaman hemen pes etmek yerine acaba bu hatayı nasıl çözebilirim diye düşünmelisiniz.Tabi ki bunun içinde insanın içinde hırs ve sabır olması gerek 🙂
3-) Sürekli eğitimler izleyin,not alın
Bir şeyi öğrenmek için tabi ki de bu işi en iyi bilenlerden öğrenmek mantıklı olacaktır.Şimdi ise sizlere yazılım öğrenebileceğiniz platformlar ve önemli isimler vereceğim.
Yazılım öğrenebileceğiniz platformlar:
-Codeacademy
-Udemy
-Youtube
-Udacity
-Khan Academy
-Coursera
Yazlım öğrenebileceğiniz isimler:
-Yazılım Bilimi >> Youtube ve Udemy
-Engin Demiroğ >> Youtube ve Udemy
-Bilgisayar Kavramları/Sadi Evren Şeker >> Youtube ve Udemy
-Sadık Turan >> Youtube ve Udemy
4-Sürekli kod yazın / alıştırma yapın
Bir işi ne kadar çok yaparsanız o kadar o iş hakkında iyi olursunuz diye bir söz vardır.Bu söz aslında bu dördüncü kuralın özeti.Şimdi hemen şunu anlamayın;sürekli kod yaz,kod yaz,kod yaz.Böyle yaparsanız aslında pek bir şey değişmez.Bizim
bahsettiğimiz sürekli kod yazmak şöyle; sürekli kod yazıp hataları çözmek,not almak ve kod yazarken öğrenmek.Eğer
bizim bahsettiğimiz gibi uygularsanız sizde aslında bu iş ne zevkliymiş diyeceksiniz.Çünkü hataları çözerek,tekrar ederek ve bu iş hakkında geliştikçe siz de bir şeylerin değiştiğini göreceksiniz.
5-Kendinize uygun bölümü ve dili bulun
Sizlere şimdi birkaç tane öğrenmemiz gereken kavramları kısa bir şekilde tanımını yapacağım.
Developer : Geliştirici ( yazılımcılar genellikle developer diye adlandırılır )
Back-End Developer: Back-end developer lar genellikle görselliğe ve estetiğe bakmayan,kodların işleyip işlemediğini önemseyen yazılımcılardır.Genellikle php,asp.net,python gibi dilleri kullanırlar.
Front-End Developer: Front-end developer lar genellikle estetiğe ve görselliğe önem veren yazılımcılardır.Bu tarz geliştiriciler tasarımı daha çok önemseyen yazılımcılardır. Genellikle html,css gibi dilleri kullanırlar.
Full-Stack Developer: Full-Stack developer lar hem back-end hemde fron-end tarafında olan yazılımcılardır.Bu geliştircilerin işleri daha zordur.
Eğer görselliğe önem veriyorsanız front-end, kodun işleyişine önem veriyorsanız ise back-end ‘ i seçmelisiniz.Ben ikisinin altından da kalkarım diyorsanız da ( ki çok zor ) full-stack developer olabilirsiniz.
Dil seçimine geldiğimizde ise geliştirmek istediğiniz ürüne göre gereken diller değişiyor.Hemen bir göz atalım o zaman
Web Site geliştirmek için >> Html,Css,JavaScript,Asp.net,React,Sql,Php,MySql
Mobil Uygulama geliştirmek için >> Java,Kotlin,Swift,C, C++, Objective-c
Masaüstü için program geliştirmek için >> Python,Ruby,C#,Swift,Java
Yapay zeka için >> Python,R,Java,Lisp,Haskell
(ve dahası yakında sayfamızda). Siz hangi bölümde isiniz ve ürününüze karar verdikten sonra artık gerekli olan dilleri öğrenebilirsiniz.
–